Δέντρο σύμβολο ζωής και καλοτυχίας


kouincreations_tree_wallpaper

Το δέντρο συνδέεται με ιδιαίτερους συμβολισμούς ως πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Λατρεύτηκε μέσα από τις πολυποίκιλες εκφράσεις του ως ένα ορατό ένα σημείο αναφοράς στο χώρο, δηλώνοντας είτε το κέντρο είτε μια αρχή ως σύνορο.

Αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε τρεις κόσμους, τον κόσμο κάτω από τη γη, αυτόν που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης και αυτόν στον ουρανό, όπως επίσης και σε δύο διαφορετικά πεδία δημιουργίας, στο ορατό και το αόρατο.

Τι συμβολίζει το κάθε μέρος του δέντρου

  • Οι ρίζες του είναι οι εμπειρίες του παρελθόντος, τα ακλόνητα θεμέλια που το κρατούν ζωντανό και όρθιο στη μάχη της επιβίωσης. Κι έτσι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο οι ρίζες προχωράνε σε μεγαλύτερο βάθος, για να μπορέσουν να θρέψουν τους καρπούς της ζωής στο παρόν μεγαλώνοντας το ανάστημά του.
  • Οι χυμοί επίσης που ρέουν στον κορμό και στα κλαδιά είναι απαραίτητοι, όπως το αίμα που ρέει στον άνθρωπο, για να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν στο μέλλον οι νέοι του βλαστοί.
  • Τα φύλλα του, διαμέσου του αέρα, παράγουν θροΐσματα παράξενα, ήχους ιδιόμορφους, σαν να θέλουν να μας μιλήσουν.
  • Ένα σύμβολο είναι ένα αντικείμενο ικανό να δίνει μια σημασία (ένα νόημα) διαφορετική από την υλική λειτουργικότητα αυτού που αυτό εμφανώς αντιπροσωπεύει…»
  • Σύμφωνα επίσης με λαϊκές δοξασίες υπάρχει το έθιμο να φυτεύουν ένα δέντρο κατά τη γέννηση ενός παιδιού, φανερώνοντας άμεσα το συσχετισμό της ανθρώπινης ζωής και μακροζωίας με τη δύναμη και την αντοχή των δέντρων, κάτι που φαίνεται άλλωστε και σε ένα ρητό που αποδίδεται στον Τζέγκις Χαν «Όποιος φυτεύει πολλά δέντρα, θα ζήσει πολλά χρόνια».

Μικρογραφίες δέντρων

Στην μακρινή Ιαπωνία είναι σε όλους μας πλέον γνωστή η τέχνη των Bonsai η καλλιέργεια δηλαδή μικροσκοπικών δέντρων σε γλάστρες, μια πολιτιστική κουλτούρα αποτέλεσμα τέχνης, αισθητικής και φιλοσοφίας. Είναι μια πανάρχαια παράδοση και συνδέεται με ιδιαίτερους συμβολισμούς ως πηγή ζωής, έμπνευσης, τύχης και δημιουργίας.

Bonsai styles

Σχήματα Μπονσάι

Δέντρα φτιαγμένα από σύρμα

Πολύ συχνά αυτές οι μικρογραφίες δένδρων από σύρμα αποκαλούνται«Δένδρα της ζωής» ή «Δένδρα της τύχης» και θεωρούνται γούρια. Η αγάπη για δημιουργία και ένας καλλιτεχνικός οίστρος ώθησε και έναν Έλληνα δημιουργό στην ενασχόληση του με τις μικρογραφίες δέντρων φτιαγμένες από σύρμα ή χαλκό.

wire trees

Χειροποίητα δεντράκια

 

Για ένα δέντρο ύψους 15 εκατοστών, με 80 κλαδιά απαιτείται σύρμα μήκους 20 μέτρων, οπότε καταλαβαίνετε ότι για να «πλεχτεί» (κλαδιά, ρίζες, χάντρες) χρειάζεται τουλάχιστον 4 ώρες εργασίας.
Όσο μεγαλύτερο είναι ένα δέντρο, όσο περισσότερα κλαδιά και φύλλωμα έχει τόσο περισσότερο δουλειά απαιτείται.

wire trees

Μικρογραφίες δέντρων από σύρμα

bronze tree

Γούρι 2016 (150 φύλλα, 50 μέτρα χάλκινου σύρματος)

wire trees sculpture

Διακοσμητικά δεντράκια από χάλκινο σύρμα

multicolor beads wire bronze tree, sculpture by kouincreations

Χειροποίητη μικρογραφία δέντρου από σύρμα και χάντρες

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και καλοτυχία!

Πηγή: KouinCreations.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s