Μάθετε περισσότερα για τα κοχύλια


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΧΥΛΙΑ

Ένα αφιέρωμα στα πιο γνωστά ελληνικά όστρακα, τα οποία όταν τα βρίσκουμε χωρίς τον οργανισμό που κατοικεί μέσα τους τα ονομάζουμε «κοχύλια», με αυτούς τους μικρούς θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών λοιπόν θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο…

Τα κοχύλια τα δημιουργούν οργανισμοί για να προστατεύσουν το ευάλωτο και τρωτό σώμα τους, ανήκουν στο φύλο των Μαλακίων (Mollusca) και κατατάσσονται σε 4 κύριες κλάσεις:

  1. Τα δίθυρα (Bivalvia),  σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα μύδια και τα στρείδια.
  2. Τα γαστερόποδα (Gastropoda),  όπως τα σαλιγκάρια.
  3. Τα σκαφόποδα (Scaphopoda).
  4. Τα πολυπλακοφόρα (Polyplacophora ή αλλιώς χιτώνες).

Τα όστρακα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα φύλα του ζωικού βασιλείου με πάνω από 130.000 είδη! Το σώμα τους αποτελείται βασικά από το κεφάλι, το πόδι, το μανδύα και το σπλαχνικό σάκο.

Όστρακα κατά την αρχαιότητα

  • Η επιστημονική μελέτη των οστράκων ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα τον 4ο π.X. αιώνα από τις εργασίες του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου.
  • O Αριστοτέλης, πρωτοπόρος ζωολόγος, φιλόσοφος και φυσιοδίφης, στην «περί ζώων ιστορία» περιγράφει με εξαιρετική λεπτομέρεια το διαχωρισμό των μαλακίων σε «μαλακόστρακα» και «οστρακόδερμα«.
  • Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς, αναδύθηκε από τη θάλασσα μέσα από ένα κτένι κοντά στις ακτές της Κύπρου.
  • Τον 15ο π.X. αιώνα στην Τύρο και τη Σιδώνα, ένα είδος οστράκου χρησίμευε για την πορφυρή βαφή των ενδυμάτων και αργότερα των χιτώνων των Ρωμαίων και Βυζαντινών αυτοκρατόρων.
  • Κατά τον Πλίνιο Γάιο η διαδικασία αφορούσε το βράσιμο κατακερματισμένων οστράκων και την εκχύλιση του χρώματος, σε συγκεκριμένους χώρους, τα «Πορφυρεία». Για ένα γραμμάριο βαφής χρειάζονταν 10.000 πορφύρες.
  • Οι Φοίνικες(ονομασία η οποία πηγάζει από την λέξη πορφυρός) ήταν δεινοί παραγωγοί τόσο του πορφυρού χρώματος από το θαλάσσιο όστρακο της πορφύρας όσο και των πορφυρών υφασμάτων, που ήταν πολύτιμα και περιζήτητα στη Μεσόγειο.

Τα ποιο γνωστά όστρακα:

Κοχύλι

Παπαγάλος ή μεθύστρα

Παπαγάλος ή μεθύστρα: Από τα πιο κοινά αλλά και τα πιο όμορφα κοχύλια της χώρας μας. Μεγάλη χρωματική ποικιλία. Ζει σε αμμώδη βυθό και φέρει ~22 ραβδώσεις.
Επίσημη ονομασία: Acanthocardia tuberculata
Μέγιστο μέγεθος: 90mm

 

 

Acanthocardia_aculeata

Αγκαθομεθύστρα

Αγκαθομεθύστρα: Ζει σε αμμώδη βυθό και φέρει ~20 ραβδώσεις με αγκάθια.
Επίσημη ονομασία: Acanthocardia aculeata
Μέγιστο μέγεθος: 70mm
Βάθος συλλογής: από 4 μέτρα

 

 

Pecten jacobaeus

Κτένι

Κτένι του Αγίου Ιακώβου: Είναι γεωμετρικά τέλειο και έχει εμπνεύσει πολλούς γλύπτες από τα αρχαία χρόνια. Μέσα σε ένα τέτοιο υποτίθεται ότι γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Παλαιότερα, οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν σαν κουτί για κοσμήματα.
Επίσημη ονομασία: Pecten jacobaeus
Μέγιστο μέγεθος: 150mm
Βάθος συλλογής: από 4 μέτρα

 

gialisteri

Γυαλιστερή

Γυαλιστερή: Ένα έδεσμα για μερακλήδες… Όσο κι αν έψαξα στο Διαδίκτυο περισσότερο τις είδα σε τηγάνι παρά στη θάλασσα! Είναι χρώματος καφέ και είναι τόσο γυαλιστερή θαρρείς και την έβαψες με βερνίκι.
Μέγιστο μέγεθος: 100mm

Tellina

Tellina

Τελλίνα: Ζει στις θάλασσες της Δ. Ευρώπης και της Μεσογείου, το μέγεθός της είναι μικρό. Αυτό το όστρακο ανοιχτό παραπέμπει σε πεταλούδα, τα χρώματα της είναι συνήθως κόκκινο, κίτρινο ή λευκό.
Μέγιστο μέγεθος: 40mm
Βάθος συλλογής: από 1 μέτρα
Γεωγραφική εξάπλωση: παντού

 

Το μεγαλύτερο δίθυρο των ελληνικών θαλασσών. Ζει κοντά στην άμμο και μοιάζει με τεράστιο μύδι. Το ζώο τρώγεται χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύγευστο και χρησιμοποιείται ως δόλωμα στο ψάρεμα. Στο όστρακο της πίννας σπάνια σχηματίζονται μαργαριτάρια, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη οικονομική αξία.

Πίννα

Πίννα: Το μεγαλύτερο δίθυρο των ελληνικών θαλασσών. Ζει κοντά στην άμμο και μοιάζει με τεράστιο μύδι. Το ζώο τρώγεται χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύγευστο και χρησιμοποιείται ως δόλωμα στο ψάρεμα. Στο όστρακο της πίννας σπάνια σχηματίζονται μαργαριτάρια, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη οικονομική αξία.
Επίσημη ονομασία: Pinna nobilis
Μέγιστο μέγεθος: 1000mm
Βάθος συλλογής: από 2 μέτρα

 

Tonna galea

Λαδένια

Λαδένια ή Μπουχώνα: Από τα μεγαλύτερα σε όγκο γαστερόποδα όστρακα της Μεσογείου, ονομάζεται και λαδένια γιατί την χρησιμοποιούσαν σαν κουτάλα για την μεταφορά λαδιού. Ζει σε αμμώδη βυθό κυρίως, κοντά στα λιβάδια ποσειδωνίας και είναι νυκτόβιο είδος.
Επίσημη ονομασία: Tonna galea
Μέγιστο μέγεθος: 150mm

 

 

Tonna Galea shell ( λαδενια ) in Maltezana bay, Astypalaia, Greece

 

Όστρακα της Ελλάδος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s